Teknokent, 4691 sayılı Kanunun 3. maddesine göre Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı yakınında içinde veya; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği site veya bu özelliklere sahip kuruluşlardır.
Yönetici Şirket; 4691 Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kanunu’na uygun ve anonim şirket olarak kurulan, bölgenin yönetimi ve işletmesinden sorumlu şirkettir.
Teknopol İstanbul, teknoloji, yenilik ve Ar-Ge odaklı sektörlere hizmet veren bir teknokenttir. Burada faaliyet gösterebilecek firmalar genellikle, yazılım geliştirme, sağlık teknolojileri, elektrik ve elektronik cihazlar gibi farklı endüstrilerden oluşmaktadır. Fakat tüm sektörlerden firmalar bünyemizde yer alabilmektedir.
Teknopol İstanbul bünyesinde yer almak isteyen firmaların Ar-Ge, Yazılım, Tasarım projesi yürütmesi gerekmektedir. Aday Girişimci/Firma, web sitesindeki Başvuru butonundan ön başvuru formunu (https://www.teknopolistanbul.com/basvuru) doldurur ve mail adresine aktivasyon maili iletilir. Sonrasında proje detayı girmek için asıl başvuru sürecine geçilir. Projenin değerlendirmeye gönderilmesi için proje değerlendirme ücreti dekontu “Başvuru için Gerekli Proje Belgeleri” kısmına yüklenir. Projenin hakemler tarafından onaylanması halinde Yönetim Kuruluna sunulur. Yönetim Kurulu tarafından onaylanan projeler için Aday Girişimci/Firmaya kira sözleşmesi gönderilir ve firma kurulum süreci başlar. Aday girişimci/firmalara ön başvuru sonrası başvuru işlemleri için bir firma temsilcisi atanır.
1-Firma/Şahıs Ön Başvuru 2- Aday Firma Proje Başvurusu 3- Değerlendirme Komisyonu 4- Yönetim Kurulu 5- Kira Sözleşmesi 6- Onay Süreci 7- Faaliyet Süreci 8- Çıkış Süreci
Muafiyet-faaliyet raporu, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölgelerde faaliyet göstermeye başlayan şirketlerin aylık olarak Yönetici Şirket’e vermek zorunda oldukları, içerisinde proje ilerleme bilgileri, firma muafiyet bilgileri, Ar-Ge fon destekleri, proje gelir bilgileri, proje gider bilgileri gibi bilgileri içeren rapordur. Firmalar, aylık olarak muafiyet-faaliyet raporlarını, SGK hizmet dökümü listesi, SGK tahakkuk fişi ve muhtasar beyannamesini Yönetici Şirket’e teslim etmekle yükümlüdürler.
Teknopol İstanbul, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında Ar-Ge odaklı firmalar için çeşitli avantajlar sunar.Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Ar-Ge personeli (Araştırmacı personel, yazılım personeli, teknisyen), destek personeli, tasarım personeli (tasarımcı, teknisyen) ve kapsam dışı personel bölgede çalışabilmektedir.
4691 sayılı Kanunun 7. maddesine göre “Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personelinden Bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı ve idari personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler. Yarı zamanlı görev alan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzmanların bu hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir ve kadroları ile ilişkileri devam eder. Bunlardan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tâbi personelin burada geçirdikleri süreler için emeklilik hakları 5434 sayılı Kanunun 31 inci maddesi hükümlerine uyulmak kaydıyla saklı kalır.” Bu maddeye göre kamu kurumunda çalışan bir kişi Ar-Ge faaliyetlerinde görev alabilmektedir.
Subtitle 4691 sayılı Kanunun 7. maddesine göre “Öğretim elemanları 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinde öngörülen yurt içinde ve yurt dışında geçici görevlendirme esaslarına göre yapacakları çalışmaları Üniversite Yönetim Kurulunun izni ile Bölgedeki kuruluşlarda yapabilirler. Aylıklı izinli olarak Bölgede görevlendirilen öğretim üyelerinin Bölgede elde edecekleri gelirler üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Ayrıca, öğretim elemanları Üniversite Yönetim Kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.” Bu maddeye göre bir öğretim elemanı teknokentlerde görev alabilmektedir.
Başvuru işlemlerini yapıp adres taşıma ya da şube açma işlemlerini tamamlayarak teknokentte yer alabilirsiniz.
7346 ve 8004 sayılı Kanunlar kapsamında bilişim personelleri %100, diğer personeller ise %75 uzaktan çalışma hakkına sahiptirler. Fakat Ar-Ge personelinin bölge dışında geçirdiği sürelere ilişkin bu çalışmanın yürütüldüğü kurum veya kuruluşlardan alınan belgenin Teknokent’e sunulması gerekmektedir.
Başvuru koşullarını tamamlayarak ve başvuran şahıs ortaklığında kurulacak bir şirketle teknokentte yer alabilirsiniz. Kira sözleşmesinin hemen ardından şirket kurmanız gerekmektedir.
İthal eşya, makine teçhizat değerlendirme, teknolojik ürün değerlendirme, ek ekip, ek süre revizyonları gibi çeşitli revizyon taleplerinde bulunabilirsiniz.
Proje revizyon formunu doldurup revizyon ücreti dekontunu tarafımıza ulaştırmanız halinde ilgili projeye 3 hakem ataması yapılır. Projenizin hakemler tarafından onaylanması halinde istenilen revizyon gerçekleştirilir.
Projenizi bitirdiğinizde proje sonlandırma formunu doldurup proje bitirme ücreti dekontunu iletmeniz halinde projenize 3 hakem ataması gerçekleştirilecek olup projeniz hakemler tarafından onaylandıktan sonra projeniz T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na aktarılacaktır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylanması durumunda Yönetici Şirket tarafından imzalanan proje bitirme belgesini imzalı şekilde teslim alabilirsiniz. 19.10.2017 tarihinden sonra bölgeye giriş yapan firmaların bölgede yürütülen proje kapsamında fatura düzenleyebilmesi ve gelir-kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için proje bitirme belgesi alması gerekmektedir.
Yükseköğretim kurumları Teknoloji Transfer Ofisi Yönetmeliği 3. maddesine göre, Yükseköğretim kurumlarının, ar-ge ve yenilikçilikle ilgili olarak kamu ve özel sektör iş birliği yapmak, üretilen bilgi ve yapılan buluşları fikri mülkiyet kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak üzere Yükseköğretim Kurulundan önceden izin almak kaydıyla yükseköğretim kurumu yönetim kurulunun kararıyla kurabilecekleri sermaye şirketidir.
Üniversite ve sanayi iş birliğini geliştirmek adına üniversite ve sanayi tarafında potansiyeli, fırsatları ve benzerlerini ortaya koyan analiz, tanıtım, etkinlik ve benzeri çalışmalar yapmak ve ayrıca kontratlı projelere aracılık etmek, Üretilen bilgi ve yapılan buluşları fikri mülkiyet kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak, Üniversite içerisinde ulusal ve uluslararası ar-ge fonlarının tanıtımını yapmak ve bu fonlardan daha fazla yararlanabilmek adına eğitim, seminer, çalıştay ve benzeri etkinlikler düzenlemek, proje hazırlama, başvuru, yürütme ve izlemede destek olmak. Ar-ge ve yenilikçilikle ilgili olarak kamu ve özel sektör ile iş birliği yapmak. Yükseköğretim kurumlarında yapılan ar-ge çalışmaları sonucunda oluşturulan bilginin korunması için fikri ve sınai haklar hakkında bilgilendirme çalışmaları yapmak.
Bölgede devam eden Ar-Ge veya Tasarım projeniz bittikten sonra yeni proje sunmanız için 3 ay süreniz bulunmaktadır. Aksi durumda bölgede kalmanız mümkün olmamakta ve ihraç süreçleri başlatılmaktadır.
Ön başvuru yapıldıktan sonra Yönetici Şirket tarafından size atanan firma temsilcisi sizinle iletişime geçmektedir. Ayrıca Beyaz Masa aracılığıyla ya da sitemizde yer alan iletişim bilgileri üzerinden bizler ile iletişime geçebilirsiniz. İletişim için: ADRES Ahmet Yesevi Mahallesi Kerem Sokak No:9 Pendik/İSTANBUL TELEFON 0(216) 755 99 02 E-MAİL [email protected]